Srijeda, 20 Oktobra

Džemat Tarevci najuspješniji na mektebskom takmičenju u Modriči

Na ovogodišnjem mektebskom takmičenju u Modriči koje je održano u nedjelju 09.04.2017. godine Džemat Tarevci zauzeo je prvo mjesto. Tekst kompletanog izvještaja sa ovog takmičenja kojeg smo preuzeli sa stranice  Medžlisa Modriča (www.miz-modrica.ba) možete pročitati u nastavku.

U Modriči je, u nedjelju 09.04.2017. god./12.redžeba 1438. h. god. održano mektebsko takmičenje kojem je pristupilo 20 polaznika iz 5 mekteba sa područja MIZ Modriča a koji su se takmičili u 4 kategorije: •kiraet (mlađi uzrast) •kiraet (stariji uzrast) •test općeg znanja (mlađi uzrast) i •test općeg znanja (stariji uzrast)

Takmičarima koji su se okupili u Čaršijskoj džamiji u Modriči, prije samog početka takmičenja obratio gl. imam prof. Safet ef. Karahmetović koji im je svima čestitao plasman na današnje takmičenje ohrabrujući ih riječima da su oni već svi pobjednici jer su oni najbolji kandidati koje imaju njihovi mektebi koje predstavljaju i da je ovo takmičenje samo još jedna prilika da pokažu nivo usvojenog znanje koje će ocijeniti komisije. Nakon što su svi upoznati sa samim tokom i propozicijama takmičenja prešlo se u novoizgrađenu zgradu Medžlisa gdje se pristupilo samom takmičenju kojim su rukovodile dvije komisije u sljedećem sastavu:

KOMISIJA ZA KIRAET (na arapskom znači čitanje – Kiraet je islamska nauka koja se bavi tačnim i melodičnim učenjem Kur’ana – posljednje Božije objave) U SASTAVU:

1. Ademir ef. Kujraković (predsjednik)

2. Osman ef. Mulahusejnović (član)

3. Adnan ef. Kavazović (član)

 

KOMISIJA ZA TESTOVE OPĆEG ZNANJA:

1. Safet ef. Karahmetović, gl. imam (predsjednik)

2. Redžo ef. Mehanović (član)

3. Nermin ef. Šabić (član)

 

Po završetku takmičenja i pauze za ručak, svi učesnici su se ponovo okupili u Čaršijskoj džamiji gdje su im dodijeljena priznanja a najuspješnijim u svim kategorijama dodijeljene su diplome i izuzetno vrijedne novčane nagrade.

Rezultati takmičenja po kategorijama su sljedeći:

 

KIRAET – stariji uzrast

1. Huseinović Belma (Modrički Lug)

2. Latifović Almedina (Modrički Lug)

3. Hadžihasanović Almedina (Tarevci)

 

KIRAET – mlađi uzrast

1. Kukuljević Senad (Tarevci)

2. Osmanović Emina (Modrički Lug)

3. Sendijarević Omer (Tarevci)

 

TEST OPĆEG ZNANJA – stariji uzrast

1. Mehić Zerina (Modrički Lug)

2. Hasičić Miralem (Tarevci)

3. Porobić Lejla (Tarevci)

 

TEST OPĆEG ZNANJA – mlađi uzrast

1. Mehanović Belma (Tarevci)

2. Zulfić Ajla (Jakeš)

3. Izmirlija Emra (Čaršija)

 

U ukupnom poretku tri prvoplasirane ekipe su:

1. mjesto mekteb džemata Tarevci

2. mjesto mekteb džemata Modrički Lug

3. mjesto mekteb džemata Jakeš.

 

Na osnovu ostvarenih rezultata takmičenja za najuspješnijeg muallima proglašava se Redžo ef. Mehanović – imam, hatib i muallim džemata Tarevci.

Hits: 2