Petak, 29 Marta

Foto/Video: Ćetenija | Ćetenijada 2017 | 14. po redu

U subotu 25.02.2017 u Tarevcima (Opština Modriča) organizovana je tradicionalna, XIV po redu manifestacija Ćetenijada 2017. Ova manifestacija posvećena je očuvanju duge tradicije i običaja u Tarevcima – pravljenja bosanskog slatkiša Ćetenije. To je godinama bio razlog i motiv okupljanja i druženja mladih.  A šta je to Ćetenija?

Ćetenija je, dakle,  slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje. U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati, što je opet bila mogućnost da se eto na kratko izdvoje od ostatka sijela. Pjesma i kolo su svakako bili nezaobilazni dio sijela. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti. Na četrnaestoj ćetenijadi u Tarevcima učestvovalo je ukupno 21 ekipa i to:

  1. UŽ  Stjepan polje, Gračanica;
  2. UŽ Behar, Škahovica, Gračanica;
  3. UŽ Orahovica D. Gračanica;
  4. UŽ Izvor Škahovica, Gračanica;
  5. UŽ Leptir, Pribava Gračanica;
  6. Unkići, Gradačac;
  7. PDS Gradina, Gradačac;
  8. Centar za aktivno starenje, Gradačac;
  9. Hanume, Odžak;
  10. Ekipa Jakeš, Vukosavlje;
  11. Ekipa Modrički Lug, Vukosavlje;
  12. Mejdan, Modriča;
  13. Al a mode, Modriča;
  14. Hertex, Modriča;
  15. UŽ Veliko Srce, Modriča;
  16. Nove nade, Tarevci;
  17. Bavarci iz Tarevaca;
  18. Folklor, KUD Tarevci;
  19. SMT Tarevci;
  20. Profesionalci Tarevci;
  21. UG 4T Tarevci.

Valja reći da je za ovogodišnju Ćetenijadu u Tarevcima bilo prijavljeno 25 ekipa. Nažalost četiri ekipe su se pokolebale u dolasku jer je prethodnu noć padala kiša. Na dan ćetenijad bilo je odgovarajuće vrijeme, čak nešto toplije nego je optimalno za pravljenje ćetenije. Ipak te subotnje večeri napravljeno je ukupno 23 ćetenije, (dvije ekipe su napravile po dvije ćetenije dok, nažalost, jedna nije uspjela svoju ćeteniju dovesti do kraja). Na kraju su se tražile najuspješnije ćetenije i ekipe iz 20 izuzetno uspješnih ćetenija.

Ocjenivački žiri u sastavu:

  • Beganović Mehmed iz Tarevaca, (predsjednik žirija),
  • Smajlović Nisveta iz Gračanice,
  • Softić Behija iz Gradačca,
  • Mulić Zijada iz Odžaka i
  • Hurtić Emsal iz Modriče.

Organizatori su se opredijelili da se dodjeljuju nagrade i ističu u majstorstvu za: I mjesto, II mjesto, dvije ekipe za III mjesto i jedna ekipa kao utješno četvrto mjesto. Kako je već rečeno, žiri je imao težak zadatak da od 20 izvrsno urađenih ćetenija izdvoji najbolje. Na kraju plasman je sljedeći: Pobjedničke ekipe od prvog do četvrtog mjesta:

  1. mjesto: Ekipa UŽ Stjepan Polje Gračanica, (od mogućih 100 bodova osvojila 83 boda);
  2. mjesto: Ekipa UŽ Hanume Odžak, (od mogućih 100 bodova osvojila 75 bodova);
  3. mjesto: Ekipa Unkići Gradačac, (od mogućih 100 bodova osvojila 72 boda);
    3.mjesto: Ekipa UŽ Izvor, Škahovica Gračanica. (od mogućih 100 bodova osvojila 70 bodova);
  4. 4.mjesto, specijalna nagrada od organizatora, Ekipa Hertex Modriča, (osvojila 69 bodova).

Prema ocjenama učesnika u takmičenju, gostiju i posmatrača i ovo je bio izvanredan događaj koji je već postao regionalni kako po učesnicima u takmičenju tako i prema strukturi posjetilaca. Organizatori su takođe zadovoljni i već ove godine najavljuju pravi spektakl za slijedeću petnaestu,  jubilarnu tarevačku Ćetenijadu.

Vjerujemo da će prijatelji portala tarevci.info uživati u fotografijama koje nudimo u nastavku.

Hits: 73