Petak, 29 Marta

U susret Ćetenijadi u Tarevcima: Ćetenija od 10 kg

Mnogi su u Bosni imali strah da će se prelijepa tradicija pravljenja ćetenije u Bosni, dolaskom novog vremena   prekriti  prahom zaborava. Da će jednostavno nestati druženja uz pravljenje ćetenije i naravno i ono ushićenje i neizvjesnosti  da li će ćetenija uspjeti ili ne.

Ipak, vrijeme je pokazalo da se priča o ćeteniji  odvija u drugom pravcu.

Zahvaljujući  modernim sredstvima komunikacije i društvenim mrežama u prilici smo upratiti da su mnoga udruženja i sredine, ugledajući se jedni na druge,  budile i ovaj običaj iz blagog zaborava  vratili u svakodnevnicu.
Sada  ima mnogo udruženja i sredina koji  njeguju običaj pravljenja ćetenije i na taj način je pobjeđen zaborav.

Dakle prva bitka je dobijena. Ćetenija se neće zaboraviti i sada imamo već mnogo mladih koji su postali pravi znalci u pravljenju ćetenije.

U Tarevima se, prije četrnaest godina, otišlo dalje. Entuzijasti su ćeteniju  iz kuće i sa djevojačkih sijela iznijeli na trg i oirganizovali takmičenje u pravljenju ćetenije.  Događaj je dobio ime Ćetenijada i sada već možemo reći da je to vrlo ozbiljno organizovan događaj koji se svake godine organizuje u drugoj polovini februara mjeseca.

<

Ove godine se očekuje dvadesetak ekipa u takmičenju na tarevačkoj ĆETENIJADI koja  je zakazana za 25.februar 2017.god.  sa početkomu 18.00sati.  Organizatori se uveliko pripremaju za ovaj događaj i pozivaju sve one koji znaju praviti ćeteniju da se prijave. Pozivaju i one koji ne znaju praviti ćeteniju, jer ovo je prilika da nauče. (Za one koji ne znaju imaju instruktori). Naravno,  ekipa mora biti prijavljena i mora se pripremiti za učešće,  kako to stoji  u pozivu.  Organizatori pozivaju i one koji ne kane praviti ćeteniju da ipak dođu, jer Ćetenijada u Tarevcima je prava prilika za dobro druženje.

U skladu sa ovom pričom entuzijasti u Tarevcima su došli na ideju da naprave do sada najveću ćeteniju. Obično se ćetenija pravi od 1,5 kg do 2 kg šećera a gotovo nikada više od 2,5 kg šećera ili pekmeza.  Ovaj puta, pala je ideja  da se pravi ćetenija od 10 kg šećera da bi na kraju u ovu priču ušli sa 5kg šećera, 9kg uprženog brašna, četiri limuna i dva maslaca.
Kažu za sve je kriv drug Dževko. To je njegova ideja.

Ekipa se okupila u Omladinskom domu Tarevci. Sve fino pripremili, za pravljenje ćetenije ali i za druženje uz  ćeteniju i poslije završene ćetenije.  Istina ovaj puta su se oko jedne ćetenije okupili pravi znalci. Znanje, vještina i iskustvo. Sve je bilo na jednom mjestu.
Na kraju ekipa od deset ljubitelja ćetenije napravila je ćeteniju koja je  težila nešto više od 10 kg. Prečnik konačnog kruga je bio 160cm. A iznad svega bilo je uz uspješnu ćeteniju uspješno i druženje. Svi su  rekli da je to bio njihov doprinos afirmaciji i očuvanju  ćetenije kao drevnog slatkiša u Bosni i Hercegovini  ali i afirmacija tarevačke Ćetenijade koja će se evo četrnaesti puta organizovati u Tarevcima.
Za sve prijatelje dobrog druženja i lijepe Bosanske priče na raspolaganje smo stavili izbor fotografija koje će siguno upotpuniti ovo kazivanje.
Vidimo se u Tarevcima 25.02.2017.god na četrnaestoj tarevačkoj Ćetenijadi.

Dobro nam došli.

Hits: 20