Srijeda, 24 Aprila

Izvanredan program KUD-a “Ševko Avdić” Tarevci u povodu 90 godina organizovanog rada

U subotu 17.12.2016.godine u kino sali u Modriči, članovi Kulturno umjetničkog društva “Ševko Avdić” iz Tarevaca održali su izvanredan program posvećen jubileju, 90 godina postojanja i organizovanog rad.
Najbolje o ovom KUD-u govori ono što su objavili na svom informativnom letku:

KO SMO?

Aktivnosti na kulturno zabavnom planu u Tarevcima imaju dugu tradiciju. Organizovani oblik rada pokrenut je, sada već daleke, 1926.godine. Počelo je sa tamburaškom sekcijom, a potom i drugim sekcijama u okviru rada, tada veoma aktivne, mjesne čitaonice u Tarevcima.
Ime poginulog učesnika NOR-a Ševke Avdića društvo nosi od 1973.god.
Kroz devedeset godina rada i postojanja društvo je ispratilo više uspješnih generacija. A stvaralaštvo i rad u ovom društvu ogledalo se kroz rad dramske, muzičke, recitatorske i folklorne sekcije, dok je formiranje ritmičke sekcije i mješovitog hora došlo u novije vrijeme.

Posebno prepoznatljivi rezultat i ugled se sticao izvođenjem Hasanaginice u šezdesetim godinama, zatim uspjesima tamburaškog orkestra u sedamdesetim, koji je kvalitetom i dobrom svirkom osvojio jednom drugo i jednom treće mjesto u BiH, dok je folklorna sekcija osamdesetih bilježila izvanredne rezultate i plijenila pažnju ljubitelja amaterizma, prelijepim koreografijama iz svih krajeva bivše države.
Zabilježeno je više nastupa u inostranstvu, a o nastupima u našoj zemlji da i ne govorimo.

Ostvarenjem povratka 1999.god. odmah se krenulo sa radom na pokretanju kulturno zabavnih aktivnosti u KUD-u, te s pravom možemo reći da su od tada stalno bilježeni izvanredni rezultati.
Danas u KUD-u, sa blagim usponima i padovima, rade mješoviti hor, sekcija modernih plesova, recitatorska, muzička, folklorna i dramska sekcija.
Isto tako, aktivnostima ovog društva, zajedno sa drugim subjektima u Tarevcima, utemeljene su manifestacije: Ljeto u Tarevcima, Akšamijada, Sajam ruralne privrede u sklopu kojeg je i vrlo zanimljiva smotra folklora i Ćetenijada koja je kao izvanredan događaj prepoznata i na nivou cijele BiH.

Nastupi u našem gradu i okolini su zapaženi po izvrsno izvedenim cjelovečernjim programima koji su dio redovne prakse i iskustva KUD-a, a članovi KUD-a su jako ponosni na činjenicu da su nastupali na velikim pozornicama skoro u svim većim gradovima BiH, nekada samostalno, a nekada u okviru većih koncerata i smotri.

Poslijeratna generacija je uknjižila putovanje i nastupe u Zagrebu (Hrvatska), Ljubljani (Slovenija), Gentu (Belgija) i Pragu (Češka). A veliki broj nastupa na televiziji i snimci na raznim portalima su samo potvrda kvaliteta i atraktivnosti programa koje organizuju i izvode članovi KUD-a „Ševko Avdić“ Tarevci.

Do nesretnih ratnih godina kulturno-umjetničko društvo iz Tarevaca je slovilo kao jako, bogato, dobro opremljeno i organizovano društvo. Poslijeratna generacija u nizu od petnaestak godina je to ponovo potvrdila i time dodatno učvrstila dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva u Tarevcima i Modriči.

MI SMO BAZA I IZVOR IDEJA ZA RAD :
Naš član možete postati?
Ako imate od 3 do 30 godina, ako je i više ne smeta, i ako ste ambiciozni javite se.
Mi smo u Omladinskom domu Tarevci, a izgradili smo ga i stavili u funkciju učenja, vježbanja i korisnog trošenja vremena za sve generacije.

O programu se gotovo nema šta reći.
Mnogo prelijepih koreografija, izvanrednih pjesama, šarenilo nošnji i nevjerovatna energija u izvođenju. Sve je uvezano u slogan NAŠEM GRADU S LJUBAVLJU.

U sklopu programa uručena je zahvalnica bivšem članu tamburaške sekcije KUD-a “Ševko Avdić” Sinđi Mehiću, a posthumno su uručene zahvalnice rahmetli Zijadu Sendijareviću i rahmetli Hasanu Mujkiću.

Program je trajao malo preko dva sata i bez obzira na ocjenu da je možda malo predug kino sala u Modriči je do kraja programa ostala prepuna. To samo potvrđuje ono što su mnogi prijatelji KUD-a Ševko Avdić i posjetioci izrekli, da je bilo prelijepo i vrhunski organizovano i izvedeno.

Organizatori su dobili mnoge čestitke sličnog sadržaja, a u potkrijepu rečenom izdvojit ćemo dio iz čestitke profesora Nurije Delića koji kaže: “Čestitam svim učesnicima i organizatorima na programu kojeg ste sinoć izveli. Nemam ni jednu jedinu zamjerku. Naprotiv. Bilo je veoma lijepo, s ukusom i mjerom, na visokom nivou, tako da se moglo pokazati u bilo kojoj čaršiji u Bosni ali i van Bosne.”

Na zadovoljstvo organizatora, bila je izvanredna posjećenost, a kako kažu posebno im čini zadovoljstvo to što su se pozivu odazvali i cio program otpratili predstavnici svih KUD-ova sa modričke opštine, Načelnik Opštine Mladen Krekić sa saradnicima kao i mngi prijatelji iz susjednih opština.
Obzirom da je riječju teško dočarati ukupnu atmosferu potrudili smo se da ima što veći broj fotografija i video zapisa koje evo stavljamo na uvid svim prijatljima KUD-a “Ševko Avdić” iz Tarevaca.

Hits: 21