Četvrtak, 28 Marta

Foto: Ušpješno organizovana Ćetenijada u Sarajevu

Subota 21.03.2015.god. u Sarajevu na platou Bosanske tržnice, na Trgu djece Dobrinje organizovna je ĆETENIJADA. Prvi puta na ovom mjestu i na ovaj načim.
Općina Novi Grad Sarajevo je povjerila kompletnu organizaciju ovog izvrsnog događaja Udruženju „4T“ Tarevci-Modriča. I kako svi učesnici u događaju kažu: „Uspješna organizacija, izvrstan program, sve u svemu jedan izuzetno lijep i atraktivan događaj, baš na prvi dan proljeća“.

Sve je počelo u 17 sati i trajalo skoro do 21 sat. Program ćetenijade su svojim folklornim izvedbama i izvrsnim pjevačima ukrasili članovi dva kulturno umjetnička društva. KUD “Gajret” koji je na neki način bilo domaće kulturno-umjetničko društvo, jer okupljaju svoje članove na prostoru Općine Novi Grad Sarajevo i kao gostujući KUD „Ševko Avdić“ Tarevci-Modriča.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo magistar Semir Efendić je u svom obraćanju istakao veliku važnost povezivanja ljudi i običaja i povezivanja svih krajeva u BiH. Isto tako rekao je kako je lijepo vidjeti Sarajlije i Posavce kako se druže u pjesmi, igri i pravljenju ćetenije ali su povezani i kroz plasman domaćih proizvoda na Bosanskoj tržnici na Dobrinji.
Vehid Gunić jedan od najboljih poznavaoca bosanske sevdalinke u obraćanju prisutnima govorio je o porijeklu tradicije u pravljenju ćetenije na prostoru Bosne i Hercegovine. Naravno nije mu nedostajalo ni riječi da pohvali ukupnu organizaciju i izrazi vlastito zadovoljstvo činjenicom da se i na Bosanskoj tržnici utemeljuje novi događaj koji njeguje tgradiciju Bosne i Hercegovine.
Na ćetenijadi u Sarajevu učestvovalo je sedam ekipa:
–    Ekipa, „Nove nade“, prvoplasisrana ekipa sa dvanaeste ćetenijade u Tarevcima;
–    Ekipa, „Emine-Emine“, iz Gradačca;
–    Ekipa, „LUGANO“, iz Modriče;
–    Ekipa, UG „BJELIMIĆANI“, Bkelašnica-Sarajevo;
–    Ekipa, „Gračaničko keranje“ iz Gračanice;
–    Ekipa, „4 T“ Tarevci-Modriča; i
–    Ekipa, „NUR“, učenici OŠ sa Dobrinje.
Ukupno je naparavljeno uspješnih 8 ćetenija, a ocjenivački žiri je od njih izdvojio i nagradio četiri ćetenije.
Tako je: – Ekipa „4T“ Tarevci-Modriča osvojila prvo mjesto;
–     Gračaničko keranje  drugo mjesto;  a
–     Ekipa UG „BJELIMIĆANI“ osvojila je treće mjesto.
Stručni žiri je i ekipi „NUR“ koju su činili učenici OŠ sa Dobrinje dodijelio utješno treće mjesto.

Sponzor  toplog napitka koji  je posluživan cijelo veče svim prisutnim  je doo „UNIMEDIJA“ Gradačac.
Ova  firma je obezbijedila  i nagrade za pobjedničke ekipa.

Kako je bilo prvog dana proljeća  na platou Bosanske tržnice u Sarajevu  u  okviru  prvi puta organizovane ĆETENIJADE prijatelji portala tarevci.info mogu vidjeti  iz fotodokumentacije koja slijedi.

Hits: 18