Petak, 19 Aprila

Sajam privrede Modriča 2013

Četvrti Sajam privrede Modriča 2013. otvoren je  06. septembra 2013. godine i trajaće dva dana. Sajam se održava u JU „Kulturno sportski centar“ Modriča. Dio sajma iz oblasti poljoprivrede održava se na poligonu ispred sportske dvorane. Organizatori Sajma su Opštinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa opštinom Modriča, Udruženjem poljoprivrednih proizvođača „Modrička polja“ Modriča, privrednicima opštine Modriča, Turističkom organizacijom opštine Modriča i poljoprivrednom zadrugom Tarevci. Sajam finansiraju Opština Modriča, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i privrednici. Medijski pokrovitelj je Biznis magazin iz Tešnja.

Sajam je zvanično otvorio ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u vladi RS Igor Vidović i sa pomoćnikom ministra za indusriju u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS Đurom Grbićem i načelnikom opštine Modriča Mladenom Krekićem presjekao svečanu traku. Otvaranju Sajma prisustvovali su i pomoćnik ministra trgovine i turizma RS Aleksandra Trifunović, predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, predstavnici privredne i zanatsko-privredne komore, delegat u Vijeću naroda RS Novka Marković, poslanici u Narodnoj skupštini RS Risto Marić i Amir Zahirović, načelnici i predsjednici opština sa saradnicima iz republike Srpske,  te odbornici u Skupštini opštine Modriča, predstavnici ustanova i udruženja, izlagači i brojni posjetioci.

„Ovakve sajamske manifestacije za Republiku Srpsku znače puno. Ovo je za svaku pohvalu jer je organizator uspio da na jednom mjestu okupi preko 250 izlagača. Ovakve sajamske manifestacije izuzetno dobro dođu za razmjenu određenih iskustava, obnovu kontakata sa poslovnim partnerima, upoznavanje novih partnera i zaključivanje ugovora“ rekao je gospodin Grbić.  

 „Veoma sam oduševljen, ovo je možda najbolji Sajam koji smo do sad organizovali u Modriči. Posebno mi je drago zbog toga što je mnogo više izlagača u odnosu na predhodnu godinu. Mislim da se trebamo družiti na ovakvim sajmovima, da pokažemo šta imamo, šta Modriča i okruženje ima, s čim raspolažemo i gdje možemo plasirati proizvode. Ovim Sajmom smo pokazali da je ova regija izuzetno jaka. Mi očekujemo da će Sajam produbiti prijateljstva i proširiti poslovno-tehničke ugovore preduzeća“ izjavio je načelnik Krekić.

Ovogodišnji Sajam u Modriči je bogatiji po svom sadržaju i broju izlagača od predhodna tri. Učešće na Sajmu uzelo je preko 250 izlagača iz 33 opštine iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Cilj Sajma je promocija privrednika i poljorivrednika kao i  njihovih proizvoda i usluga te pospješivanje njihove saradnje sa privrednicima iz okruženja.  Sajam je obogaćen kulturno umjetničkim programom, prezentacijom  projekata i druženjem uz tradicionalne kulinarske specijalitete sa ovog područja.

Gordana Rokvić, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede RS u izjavi za medije je rekla: „Svjedoci smo da opština Modriča može da organizuje Sajam privrede i da privrednici i poljoprivrednici opštine Modriča imaju šta da ponude na Sajmu.  Ministarstvo ima zadovoljstvo da drugi put u roku od mjesec dana prisustvuje Sajmu privrede i ruralne privrede na području opštine Modriča što dokazuje da je opština Modriča itekako aktivna u privrednom i u smislu razvoja poljoprivrede i zato  pozdravljamo ovakve manifestacije. Za ove izlagače ovo su manifestacije koje pomažu da promovišu svoje proizvode i da ih povežu sa potencijalnim partnerima i kupcima i na kraju da plodove svog rada prezentuju široj javnosti“.

Prvog dana sajma održana je izložba stoke i hrane za stoku. Tom prilikom uručene su nagrade za najbolje u više kategorija:

Za kolekciju junica nagrađeni su:
1. Jovo Stević – 200KM
2. Zilić Zuhrudin – robne nagrade
3. Dragan Gavrić– robne nagrade

U kategoriji junica:
1. Jovo Stević – 300KM
2. Jela Stjepanović – 200KM
3. Dragan Gavrić – 150KM

U kategoriji krava:
1. Zuhrudin Zilić – 300KM
2.Milenko Kerić – 200KM
3. Dragan Gavrić – 150KM

Šampionka sajma
MK Kompani – 500KM

Drugog dana sajma 07.septembra 2013. godine održana je prezentacija EU projekata “Zelena oaza” i prezentacija “Turizam kao potencijal za razvoj opštine”. Održana je revija modnih kuća “Herteks” i “A la Mode” i dodjeljene su nagrade koje je uručio Nikola Savić, zamjenik načelnika:
„Plaketu prijateljima sajma Modriče 2013“ – Nova Banka, AD Banja Luka,
„Najbolje uređen štand“ – Nis komerc, Modriča,
„Najbolji marketinški nastup na Sajmu“ – Razvojna agencija opštine Čelinac,

U 18,00 časova sajam je zatvoren.

izvor:modrica.ba

Hits: 20