Četvrtak, 25 Aprila

Ramazanska čestitka i poruka glavnog imama Medžlisa IZ Modriča

Večeras, 12.04.2021, nakon akšam namaza nastupio je mubarek mjesec ramazan i šerif, a sutra je prvi dan posta. Večeras se u Gornoj džamiji u Tarevcima klanja prvi teravih-namaz. Tradicionalno, tokom prve polovine Ramazana pored teravih-namaza u Gornjoj džamiji će se također učiti i mukabela. U drugoj polovini Ramazana teravih-namaz će se obavljati u Donoj džamiji gdje će biti organizovan i itikaf.

Glavni imam za Medžlise Islamske zajednice: Bosanski Šamac, Modriču i Odžak, Safet-ef. Karahmetović, uputio je danas svim vjernicima ramazansku čestitku i poruku povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana 1422. hidžretske godine, a koju vam prenosimo u nastavku.

Braćo i sestre,
U goste nam dalazi mubarek ramazan, najodabraniji mjesecec u Allahovom kalendaru. U njemu su nam date neizmjerne blagodati, a najveća je da svoju vjeru učvrstimo i da u njoj nađemo zadovoljstvo i smiraj.
Bogobojaznost, et-takwa, i dobročinstvo, el-birr, čine nas bližim i Gospodaru svjetova, i ljudima. Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi kazao je da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne!

Ne zaboravimo da je mjesec ramazan najljepša bašta i vrt ljudskih vrlina i svakojake dobrote, kojima ćemo istinski težiti u predstojećim danima posta.

Podsjećamo vas da ćemo sve aktivnosti i vjerske obrede na nivou Medžlisa i džemata organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice u BiH i važećim propisima i mjerama zaštite nadležnih općinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih organa.

Braćo i sestre, poštovane džematlije
Otvorimo širom naša srca i vrata naših domova u mubarek mjesecu ramazanu, prihvatimo ga s našom velikom vjerničkom radošću. Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti i odlučnosti da bdijemo nad vrijednostima našeg Dina, naših porodica, našega džemata i naše Domovine. Neka svi naši ibadeti budu izraz našeg toplog i iskrenog odnosa s našim Gospodarom i drugim ljudima, te potvrda naše plemenite ljubavi, dobrote i spremnosti na žrtvu za opće dobro.
Nemojmo zaboraviti siromašne, stare i bolesne među nama, te sve one koji će se najviše obradovati našoj lijepoj riječi i plemenitom djelu.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Tekst preuzet sa Facebook stranice “Džemat Tarevci”

U nastavku se nalazi ramazanska vaktija za Modriču:

Hits: 34