Četvrtak, 28 Marta

Obilježena 28. godišnjica od pogibije brigadira Esada Halilbašića

U nedelju 04.04.2021.godine u organizaciji Udruženja Povratak posao i opstanak u Modričkoj regiji obavljena je posjeta i polaganje cvijeća na spomen obilježje brigadiru Esadu Halilbašiću.
Prije punih 28 godina u selu Ravno kod Kladnja na putu iz pravca Vlasenice pogođen granatom smrtno je stradao Brigadir AR BiH Esad Halilbašić. U trenutku pogibije obavljao je dužnost pomoćnika komandanta za operativno nastavne poslove u komandi II Korpusa AR BiH. Posthumno Esad je odlikovan i priznanjem Zlatni ljiljan.
U organizaciji Udruženja Povratak posao i opstanak u modričkoj regiji 2018.godine na mjestu gdje je Esad poginuo sagrađeno je prigodno spomen obilježje. Ovim je na skroman način odato priznjanje Esadu za njegov nesebičan rad i doprinos odbrani BiH u najtežim vremenima.
Od izgradnje spomen obilježja ovo mjesto posjećuju prijatelji poznanici i saborci i fatihom ili minutom šutnje odaju počast ovom izvrsnom oficiru i divnom čovjeku.

Tako je bio i ovog nedeljnog prohladnog jutra, dakle na dan kada je prije 28 godina Esad nastradao. Modričani su organizovano došli upravo da odaju priznanje i počast Esadu.

Na spomen obilježju ispred organizatora ovog događaja prisutnima se obratio Mustafa Mustajbegović a ispred Unije Veterana JOB TK govorio je i Ibrahimović Sulejman. Pored prigodnog obraćanja doprinos ovom događaju učenjem fatihe i polaganjem cvijeća dale su i delegacije Marša Mira, zatim delegacija ispred porodica poginulih boraca i zajednička delagacija demobilisanih boraca Modriče i TK.
Ipak je najdirljiviji trenutak bio momenat polaganja cvijeća porodice Esada Halilbašića.

Organizatorima i prisutnim ispred porodice zahvalila se Halilbašić Nizara koja je ovaj puta apostrofirala riječi koje je na ovom mjestu, pri otkrivanju spomen obilježja izrekao Esadv brat Omer:
A riječi su želja da se ono što se dogodilo u Bosni i Hercegovini devedesetih više nikada i nikome ne dogodi.

I izdvojene fotografije su samo dio podsjećanja na Esada i posjetu njegovom spomen obilježju.

Hits: 47