Petak, 19 Aprila

Tarevce posjetili turisti iz Malezije

Jedna od zanimljivih tarevačkih priča je i ova:

Utorak, sredina oktobra, kasno poslijepodne. Telefonski poziv i sa onu stranu čovjek kaže znate imamo tu neke goste koji su na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, on bi htjeli da obave namaz kod vas u džamiji, možete li nam to organizovati. Odgovor je bio mož, uputite te ljude u Tarevce mi ćemo ih sačekati kod Donje džamije.

Očekivanje domaćih bilo je da se radi o par osoba koje su tu zbog obavljanja nekog posla.

Za desetak minuta pojavio se veliki turistički autobus Poljskih tablica, sa istaknutim natpisom Turske turističke agencije. Iz autobusa su izašli, ni manje ni više, turisti iz Malezije.
Njih dvadeset, putuju od Budimpešte za Sarajevo. U Modriči su ručali a u Tarevce došli da obave spojeno podnevni i ikindija namaz.

Lijepo su dočekani, pružena im pomoć da se pripreme za namaz, obavili namaz, zatim razgledali, pitali i dobili mnoštvo informacija o Donjoj džamiji i Tarevcima fotografisali se sa domaćinima i otišli put Sarajeva. Rekoše da im je lijepo i zanimljivo, da nemaju vremena za kafenisanje jer cilj je do sumraka stići u Sarajevo.

Tako to bi iznenada i dolazak i prijem. Pored lijepih fotografija suncem obasjanih Tarevaca, vjerujemo da su sa sobom ponijeli i toplinu ukazanog gostoprimstva.

Gosti iz Malezije su fotografisali za sebe ali i domaći aparati su nešto radili i sačinili lijepe fotografije koje evo želimo podijeliti sa poštovaocima portala tarevci.info.

Hits: 29