Četvrtak, 25 Aprila

20 godina od povratka kući

U vremena kada su se bajke i priče pričale i slušale kao sredstvo prenošenja i zapamćivanja događaja, i ova naša priča bi počela riječima: U davna vremena bili su ljudi i tako dalje….

Sada to ide direktnije evo ovako: Prvog oktobra 1999.godine poslije niza problema osporavanja i vrlo ružnog i teškog kamenovanja mještani MZ Tarevci su otpočeli proces povratka svojim kućama.
Poslije 7 godina 3 mjeseca i 4 dana prognanstva, izbjeglištva, lutanja i patnje ponovo su došli svojoj kući došli i ostali.
Od tada prošlo je 20 godina, pravi jubilej za obilježavanje i podsjećanje na teško vrijeme i loše odnose.
Danas kad, na sreću nije više tako, entuzijasti u Tarevcima obilježiše taj jubilej u znak podsjećanja na ljude i aktivnosti, na događaje i put koji je trebalo preći do ovoga danas.

U subotu 05.10.2019.godine u večernjim satima u prostorijama Omladinskog doma Tarevci održan je prigodan skup, kojeg organizatori nazvaše, ni zbor, ni akademija ,ni svečana sjednica ni druženje mještana, već sve zajedno.
I baš tako i bi. Pozvani su i mještani i gosti ali i vrsni izvođači recitacija i folklora iz KUD-a „Ševko Avdić“ Tarevci kao i aktivisti MZ Tarevci i Udruženja „4T“ Modriča da svi zajedno i svako na svoj način daju doprinos obilježavanju ovog datuma. Da svi zajedno daju doprinos posjećanju na teška vremena i put koji su upravo prešle aktuelne generacije da bi bili tu gdje jesu, dakle na mjestu koje im pripada.

O skupu, možemo reći, da je bio posjećen te da je sala omladinskog doma bila prepuna.
A o prikazanom programu sve pohvale učesnika. Kako neki izrekoše da je bilo dovoljno da se podsjeti na teške događaje i vrijeme koje je na sreću evo daleko iza nas ali i na ljude koji su to nosili i iznijeli.
Konstatovano je kako u višestoljetnoj istoriji Tarevaca ni jedna gneracija nije imala tako težak zadatak borbe da se vrati na svoje i na taj način očuva svoje mjesto rađanja, odrastanja i evo mjesto življenja.
Svakako su najpotresniji snimci koji su tom prilikom prikazani i koji su na najbolji način pokatazli težinu zadatka kojeg su aktuelne generacije evo uspješno riješavale i uspjele u tome.

U okviru neobaveznog dijela uz kafu i drugo osvježenje išla je i riječ obična ljudska koja se ipak može svesti na zajednički zaključak: Fala Bogu prošlo je, ne ponovilo se nikada i nikome!!!!

Događaj je propratila FTV i o tome objavila prilog.
Kamera N. Berbić je sve zabilježila. Može se snimak naručiti.
A svi učesnici i posmatrači su dobili za uspomenu razglednicu „TAREVCI OD PROGNANSTVA DO POVRATKA“

Fotografije koje slijede su dio upravo ove priče.

Hits: 23