Utorak, 23 Aprila

Postavljeno spomen obilježje brigadiru Esadu Halilbašiću

Esad Halilbašić je rođen 1947.god. u Tarevcima, od majke Kade i oca Zahira. Odrastao je u rodnim Tarevcima uz dvije sestre i dva brata. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Modriči. Poslije zavšene vojne akademije radio je kao oficir predavač na akademiji u Zadru a zatim obavljao niz operativnih i komandnih dužnosti u JNA. Sredinom osamdesetih godina raspoređen je u TO BiH. Nesretne ratne godine je dočekao kao Komandant Okružnog štaba TO  Doboj. Po izbijanju nesretnog rata u BiH obavljao je dužnost komandanta  Tešanjske brigade u sastavu AR BiH a početkom 1993.god. je raspoređen na  dužnost pomoćnika komandanta II Korpusa AR BiH, za operativno nastavne poslove, u Tuzli.  Poginuo je u aprilu 1993.god, pogođen granatom u selu Ravne kod Kladnja.

Brigadir Esed Halilbašić je za uspješno obavljanje oficirkih  zadataka odlikovan priznanjem Zlatni Ljiljan.

 

Već neko vrijeme na Upravnom odboru Udruženja Povratak posao i opstanak u modričkoj regiji njeguje se ideja da se na mjestu pogibije brigadira, Esada Halilbašića iz Tarevaca podigne spomen obilježje.

Evo, sredina je novembra 2017. godine i inicijativa pomena i zahvalnosti se pretvorila u stvarnost.
Dakle inicijativu su pokrenuli članovi Udruženja. Zatim uobličili u konkretan projekat obavili potrebne konsultacije i druge nužne radnje a onda su konkretnim doprinosom inicijativu podržale firme “Sanit Granit” iz Modriče i “BalegeM” iz Gradačca. Preostali dio su uradili entuzijasti koji posebno cijene sve što je brigadir Esad Halilbašić učinio u vrijeme odbrane BiH.

Ovom prilikom posebno ističemo plemenitu gestu porodice Kemala Hodžića iz sela Ravne kod Kladnja koji su nesebično, dozvolili da se na njihovom privatnom posjedu postavi spomen obilježje.

Sada kad je sve završeno svima koji su dali doprinos, da ova inicijativa doživi svoje ostvarenje, posebno zahvaljujemo a patriotima i poštovaocima preporučujemo da posjete ovo mjesto sjećanja i poštovanja.

Naravno, za one koji ne znaju potrebno je napomenuti da je spomen obilježje brigadiru Esadu Halilbašiću postavljeno na mjestu pogibije i nalazi se u selu Ravne na šestom kilometru pored puta koji od Kladnja vodi prema Vlasenici.

Prijateljima portala tarevci.info stavljamo na uvid nekoliko fotografija.

Hits: 24