Petak, 29 Marta

Dan šehida i Hatma-dove 2017

U ponedjeljak, 26.06.2017.god. povodom Dana šehida u Džemat Tarevci upriličen je prigodan program kojim je obilježen Dan šehida.

Program je počeo okupljanjem džematlija u Gornjoj džamiji u 12:00 sati gdje je pred duše šehida proučena sura Jasin, a zatim su posjećeni mezari šehida koji su pokopani kod Gornje džamije.
Svi okupljeni potom su zajedničkim defileom, na čijem čelu su bili bajraktari, uz učenje tekbira, prošetali do harema Donje džamije gdje su posjećeni mezari šehida a zatim su se svi prisutni okupili kod šehidskog spomen-obilježja gdje se kratko obratio mr.Mustafa Mustajbegović, da bi po završetku njegovog obraćanja pred duše svih šehida bila proučena Fatiha.

Program je nastavljen u Donjoj džamiji gdje je poslije klanjanja podne-namaza upriličena svečanost Hatma-dova za 11 naših džematlija: 6 polaznika mekteba i 5 polaznika škole Kur’ana za odrasle koja u našem džematu djeluje već sedam godina i kroz čije rad je do sada vještinu učenja Kur’ana a.š. steklo više od 30 naših džematlija.

Na početku svečanosti Hatma-dova sve prisutne je poselamio imam džemata Tarevci ef. Redžo Mehanović zaželivši im dobrodošlicu uz želje da se lijepo osjećaju u našem džematu.
Izvještaj o radu Komisije za provjeru znanja kandidata za polaganje hatmi, koju je Rješenjem imenovao gl.imam prof. ef. Safet Karahmetović, podnio je njen predsjednik prof.ef. Adnan Kavazović, kazavši kako mu je bila velika čast i odgovornost, ali ujedno i zadovoljstvo biti na čelu ovog radnog tijela koje je nakon preslušavanja svih kandidata konstatovalo da su svi kandidati izuzetno uspješno ovladali učenjem Kur’ana a.š. i da su stekli pravo da im se dodijeli diploma o završenoj hatmi. Članovi Komisije za provjeru znanja kandidata za polaganje hatmi, uz Adnan ef. bili su još i ef. Nermin Šabic i ef. Mujo Zahirović.
Potom je uslijedilo polaganje hatme gdje su odlomke iz Kur’ana a.š. proučili svršenici hatmi:

POLAZNICI MEKTEBA
1. Almedina Hadžihasanović
2. Omer Sendijarevic
3. Belma Mehanović
4. Osman Mehanović
5. Nudžejma Mehanović
6. Senad Kukuljević (opravdano odsutan)

POLAZNICI ŠKOLE KUR’ANA
1. Fadila Mulić
2. Halida Bajrektarević
3. Ćerima Bungur
4. Velda Topčagić i
5. Melis Devedzic

U ulozi predavača prisutnima se obratio pom.gl.imama za Modriču Osman ef. Mulahusejnović, čestitavši džematu i džematlijama Tarevaca koji na ovakav način, priređujući prigodne programe na Dan šehida ljubomorno čuvaju uspomenu na najbolje sinove naše domovine Bosne i Hercegovine, naše šehide. On je u svom obraćanju prisutnima kazao kako je zahvalan Allahu dž.š. a zatim i svim drugim koji su zaslužni da je ovom svečanošću i današnjim programom napravljen jedan divan spoj između tri zagovornika/šefa’adžije na Sudnjem danu:
1. Poslanika Muhammeda a.s.
2. Kur’ana a.š. i
3. šehida r.a.

Učenjem ilahija sve prisutne su počastili članovi hora iz Jakeša a zatim je uslijedila podjela diploma svršenicima hatmi.
Diplome polaznicima škole Kur’ana a.š. dodijelio je Nermin ef. Šabić a polaznicima mekteba diplome je dodijelio ef. Ademir Kujrakovic, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Modriča.
Program je završen učenjem odlomka iz Kurana a.š. koji je proučio Ademir ef. a dovu je proučio Adnan ef.
Allaha dž.š. molimo da našim šehidima podari džennetu-l-firdevs, njihovim porodicama sabura, svršenicima hatmi neka Kur’an a.š. bude vjerni drug i vodilja u životu na Dunjaluku i šefa’adžija na ahiretu a svi mi da budemo dostojni žrtve koju su za nas, našu Vjeru, čast, slobodu i Domovinu svojim životima platili naši šehidi.

Amin ja Rabbe-l-‘alemin.

Hits: 25