Subota, 20 Aprila

Izuzetni efekti akcije na prilaznom puru Šićeri

Za Modriču i okolinu riječ Šićera ima sasvim konkretno značenje. To je naziv izuzetnog planinskog izvora po kojem je cio lokalitet u dolini riječice Dusa dobio baš isti naziv.

Od kada potiče taj izvor ne zna se. Sve generacije znaju da postoji Šićera, da je riječ o izuzetno kvalitetnom izvoru koji nikada ne presušuje te da u narodu postoji vjerovanje da se radi o zdravoj vodi.
Tako se u narodu utemeljio običaj da djevojke pred udaju u ranim satima dolaze po vodu koju bi kod kuće koristile za piće ali i za kupanje pred udaju kako bi imale zdrav rod i porod.
Isto tako uobičajeni su teferiči na domak Šićere na Jurjevo ili Đurđev dan. U poslednjoj deceniji se utemeljio i redovan izlet na Šićeru kao dio redovnih događanja u okviru Manifestacije Ljeto u Tarevcima.

Pored utemeljenih izleta na Šićeru za aktiviste iz Tarevaca utemeljena je praksa da prije svakog organizovanog izleta – teferiča na Šićeri da se organizuje akcija čišćenja ili investicionih radova kako bi se ambijent sačuvao, da bi tamo uvijek bilo čisto i kako bi svake godine ukupan prostor bio uređeniji i laše dostupan za sve poštovaoce tradicije vezane za Šićeru.
Sredinom jula mjeseca i ove godine organizovana je jedna od akcija kako bi se meraja na Šićeri učinila praktičnijom za korištenje te prilazni put do Duse komforniji i bezbjednij. Isto tako je upriličeno košenje i djelimično sasjecanje međa. Sve u svemu izvanredan efekat od male ali kvalitetne ekipe. Tako su urađena dva propusta na putu zatim zacijevljivanje jednog dijela potoka pored prilaznog puta, očišćeni kanali i sve vraćeno u funkcionalno stanje, put za pristup Dusi i Šićeri i meraje za parkiranje auta.
Ovo je prilika da se posebno zahvalimo društveno odgovornim firmama koje su materijalno pomogle ovu akciju. A riječi zahvalnosti su zaslužili: DOO „Balegem“ iz Gradačca, Firma „Zelinčević“ iz Vukosavlja i Prevoznik „Pelesić“ iz Modriče. A malobrojne akcijaše, u ovom slučaju pomoćnike bagera, kosce i čistače nećemo pominjati, fotografije to najbolje govore.
Ukupna vrijednost izvedenih radova na Šićeri je oko 2.000,00KM. Čestitamo akcijašima i donatorima a prijateljima portala tarevci.info stavljamo na uvid nekoliko fotografija.

Hits: 29