Četvrtak, 25 Aprila

Guvno i lipa na Guvnu su jedan od simbola Tarevaca

Svakog, iole obavještenog čitaoca riječ Guvno će asocirati na drevno vrijeme, kada se pšenica vršila na način da se veže konj za stožinu i svojim kopitama i hodom u krug po razasutoj pšenici drobi zrelo klasje iz kojeg se odvaja  nabreklo hljebno zrnevlje. U Tarevcima riječ Guvno je naziv za lokalitet, za izletište i istoimeni zaseok. Tamo se odlazi u šetnju. Danju, da se osjeti svježina prozračne visine i uputi koji pogled prema ravnoj Posavini, a noću da bi se ašikovalo ili u dobrom društvu teferičilo.

Da, u Tarevcima je jedan predivni lokalitet dobio ime po vršenju pšenice, kako je naprijed pomenuto. Davno bilo. Mnogo je prošlo od kako se pšenica ne vrši na stari način. A ime Guvno je ostalo. Sa prolaskom vremena, a ide  brzo, prebrzo, otišli su i oni koji su izravno doživjeli na opisani način vršidbu pšenice. Bit će kao da je prohujalo s vihorom. Danas o tome imamo samo prepričanu priču jer nema više onih koji mogu reći da su to svojom rukom radili.

Trajali i otišli…

Kako je vrijeme prolazilo Guvno se sve više pominje u drugim pričama. Sve češće se pominje u priči o prvim poljupcima o uspostavljenim ili prekinutim ljubavima o ispjevanim pjesmamama i neponovljivim teferičima. Ima ga i u nekim uspješnim životnim i bračnim pričama koje su svoj početak imale baš tu na Guvnu.

Eh kad bi stara lipa sa Guvna mogla pričati. A ona na sreću samo pamti a ne priča. Mnogo toga je čula i vidjela u svom dugom vijeku. Sakrila je zaljubljene od znatiželjnika, prolaznike od kiše i umorne od sunca. Krošnja joj je uvjek izgledala srcoliko, kao da je i tom simbolikom htjela da skrene pažnju da privuče k sebi i da pruži utočište, mir i zaštitu.

Danas je ona, stara, srcolika, stoljetna lipa, sigurno najstariji stanovnik u Tarevcima. Upamtila je  mnogo više od onog što je stalo u ispričane i neispričane priče i doživljaje.

Kad bi se ona mogla raspričati bilo bi tu svega i svačega. Baš svega! A ona samo mudro ćuti, a upamtila je ona i igru i ljubavi i provode ali i ratove. Da, pamti ona  čak dva svjetska rata i ovaj naš poslednji. I svaki je na njoj ostavio svoje ožiljke, a ona i pored toga traje i prkosi  vremenu i ljudima. Uvjek na istom mjestu i uvjek dočekuje  i ispraća.

Novo vrijeme je donijelo još lipa, jedne su u svojim četrdesetim, a druge u jeku mladosti, ali je u priči  samo ona stara, srcolika lipa sa Guvna.

Prije par godina na Guvnu je i  bager imao posla. Urađene su staze, nivelisan teren, omladina je napravila klupe i sto i izbetonirala mini plato. Guvno je dobilo novi izgled i nove posjetioce.

Ista grupa entuzijasta pokušava da ga sačuva urednim i privlačnim za posjetioce, ali na nesreću ima i onih koji su vlastitu neurednost i loše navike donijeli i na Guvno. Neki ostave smeće a neki se čak i vandalistički ponašaju, kvare i razvaljuju ono što je napravljeno.

Pravi zaljubljenici u lijepo su u maju ove godine učinili napor izvršili popravke i sanaciju onog što vrijeme ili neodgovorne osobe oštetiše. I Guvno je ponovo dobilo lijep izgled. Ono prosto mami i poziva: Dođite! Dođite!

Na Guvnu je uvjek lijepo!!!

Hits: 4