Subota, 20 Aprila

VEČE SEVDAHA nije prekinulo ni pravo nevrijeme

Organizatori Manifestacije Ljeto u Tarevcima 2015. god. su još u toku priprema za ovogodišnju manifestaciju, donijeli odluku da ove godine naprave nešto po čemu će Ljeto u Tarevcima 2015.god. biti posebno zapamćeno.

Zanin Berbić i još neki su predložili da to bude VEČE SEVDAHA. Ideja je prihvaćena i pristupilo se ozbiljnim pripremamam za nesvakidašnji koncert pjesme sevdalinke. Zanin je animirao svoje prijatelje, vrsne pjevače, a organizatori su poduzeli druge aktivnosti kako bi se u nedjelju, 02. avgusta 2015.god., na Centru u Tarevcima dogodio spektakl sevdalinke, lijepe riječi, druženja i ljetnje zabave na otvorenom.

Tako su u nedjelju već u poslijepodnevnim satima u Tarevce stigli Zaninovi prijatelji: Hasiba Agić, Esad Kovačević, Nusreta Kobić, Džavid Pamuković, Nejra Brka, Damir Galijašević i Bahrija Ramčević. Naravno, tu su u ulozi domaćina bili i njih dvojica, Zanin i Senad Berbić. Razgovaralo se uz kahvu i osvježenje i sa nestrpljenjem čekalo vrijeme početka ovog izvanrednog programa.

Sa smirajem dana prema Tarevcima je krenula i rijeka ljudi, ljubitelja sevdalinke.
Kako to opisa jedan od posjetilaca: “Sve je ličilo da ćemo to veče imati do sada nezapamćenu posjetu i zabavu u Tarevcima. Na žalost nevrijeme je mnogo toga pokvarilo, ali ne sve.”

Kada je sat pokazao 20:30h kada je trebalo početi sa programom, krenuli su prvi tonovi ali i prve kapi. Kako su izvođači pokušavali svojim interpretacijama da podignu temperaturu tako je i nevrijeme pojačavalo i sve to skupa postupno hladilo i umanjivalo efekat najavljenog izvanrednog sevdalijskog ugođaja.

I da ne opisujemo dalje. Dogodilo se nevjerovatno nevrijeme. Mnogi su u trku otišli svojim kućama a neki se zbog nevremena nisu usudili ni doći. Najuporniji su ipak ostali i svojom upornošću pobijediti nevrijeme.
Naravno ostali su i svi izvođači i neprekidno izvodili pjesme sada već umanjenom broju posjetilaca.

Događaj nije uspio u onom obimu i kvalitetu kako se planiralo i kako su organizatori napravili pripreme. ali je uspio na način da se planirani program i pored nevremena i loših uslova za takva događanja nije prekinuto.
Oni koji su odgledali program do kraja su svakako zadovoljni i kako rekoše ne žale što ih je u jednom dijelu šibao hladan vjetar i kvasila vjetrom nošena ledena kiša.
Svi su na kraju od organizatora tražili da se u ovu priču ide i slijedeće godine uz zajedničko očekivanje da slijedeći puta neće padati.
Muhamed Isić zabilježio je mnogo fotografija. One koje smo izabrali za naše prijatelje mogu prenijeti samo dio atmosfere sa ovog izvanrednog događaja.

Hits: 37