Petak, 29 Marta

Koncert “Sevdah pjesma u ašku se zače” očarao publiku u Zenici

U subotu, 7.12.2013. navečer je u BNP-u Zenica održan koncert „Sevdah pjesma u ašku se zače“. Ovakav koncert u organizaciji Srednje muzičke škole u Zenici je održan i ranije ove godine, i to u aprilu mjesecu 2013.godine.

O izvrsnom prijemu kod publike, svjedoči podatak da se o koncertu prepričavalo čak u dijaspori. U projekat su nesebično uključeni profesori Srednje muzičke škole, bivši učenici, sadašnji studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Bitno je naglasiti da projekt u cjelosti,
autorski i produkcijski, potpisuje Srednja muzička škola Zenica. Gosti ovog divnog koncerta sevdaha su uživali uz sevdalinke: Stade se
cvijeće rosom kititi, Kiša bi pala, U Cazinu bijela kula, Mila majko, Zapjevala sojka ptica, Gondže ružo, Zapjevala sojka ptica, Snijeg pade na behar na voće, U đul bašći, Zvijezda tjera mjeseca, Bosno moja poharana… samo su neke od bosanskih gradskih ljubavnih pjesama u kojima su posjetioci imali priliku uživati.
Pored toga, bilo je riječi o nastanku sevdalinke, o tome šta je sevdah zapravo, te zanimljivostima vezanim za nastanak nekih pjesama.
Zanin Berbić, idejni tvorac ovog koncerta, i ove je divne večeri očarao prisutne ljubitelje sevdaha.

izvor: zenit.ba

Hits: 26