Četvrtak, 25 Aprila

Zanine, aferim! Naš sevdalija Zanin Berbić blistao u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

„Sevdah pjesma u ašku se zače“ simboličan je naziv koncerta sevdaha kojeg u okviru Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ organizovala Srednja muzička škola Zenica.
Kako ponosno kaže direktorica ove škole prof. Meliha Salčinović, posebno raduje činjenica da je incijator ovog vrijednog projekta učenik Srednje muzičke škole Zenica Zanin Berbić, veliki ljubitelj i poštovalac sevdaha. Ideja je naišla na svesrdno odobravanje direktorice Salčinović, kao i profesora i učenika ove škole.

S pripremama se počelo još prije više od godinu dana, što dovoljno govori o ozbiljnosti s kojom se pristupilo projektu. U isti su nesebično uključeni profesori Srednje muzičke škole, bivši učenici-sadašnji studenti Muzičke akademije u Sarajevu, neki od poznatih interpretatora sevdalinke i ilahije, te glumci i rukovodioci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Bitno je naglasiti da projekt u cjelosti, dakle, autorski I produkcijski, potpisuje Srednja muzička škola Zenica.

Sevdalinke: Kiša bi pala, Moj dilbere, Zapjevala sojka ptica, Snijeg pade na behar na voće, U đul bašti, Zvijezda tjera mjeseca, Bosno moja poharana…samo su neke od bosanskih gradskih ljubavnih pjesama koje su u utorak navečer ispunilu dvoranu BNP Zenica.

Koncert se održao u utorak 02.04.2013. godine na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 19 sati i 30 minuta.

Učesnici su bili: Gudački orkestar ,orkestar harmonika i vokalna grupa Srednje muzičke škole.

Solisti su: Zanin Berbić (vokal, saz),Latif Močević(vokal),Selma Droce(vokal), Bartolomej Stanković (klavir); dirigenti su prof. Karahodža Ajdin, prof.Tavić Sanja. Sve aranžmane potpisuje profesor Srednje muzičke škole Zenica Ajdin Karahodža.

O interesu javnosti za koncert dovoljno govori podatak da su ulaznice bile rasprodane u roku od par dana.

KUD “Ševko Avdić” organizovalo je minibus sa kojem je dvadesetak članova otišlo u Zenicu kao podrška našem Zaninu.

Hits: 22