Srijeda, 24 Aprila

Reisu-l-ulema na svečanom otvorenju novih prostorija MIZ Modriča

U petak, 15.2.2013. reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Modriča,  s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, šefom Kabineta reisu-l-uleme Razimom Čolićem i savjetnikom Rifetom Fetićem. Ovom prilikom svečano je otvorio nove prostorije MIZ Modriča

 Prije podne-namaza upriličen je sastanak s članovima Izvršnog odbora Medžlisa i imamima, na kojem je predsjednik Medžlisa Husein Serdar upoznao prisutne o sigurnosnim, ekonomskim i drugim prilikama Bošnjaka i samog Medžlisa u Modriči. Glavni imam MIZ Modriča Osman-ef. Mulahuseinović o trenutnom stanju u Modriči je rekao: „Gore od rata je poslijeratno stanje i to vrijeme je trenutno iza nas. Ostaju određeni problemi, tačnije pojedinosti koje ćemo uz Božiju pomoć riješiti“.

 Muftija Fazlović je nakon izlaganja glavnog imama i predsjednika Medžlisa zaključio kako se u Modriči postiglo maksimalno u odnosu na snage i mogućnosti koje su bile na raspolaganju Bošnjacima i Medžlisu Modriča. Reisu-l-ulema je u svojoj poruci imamima Modriče, između ostaloga, skrenuo pažnju na važnost ispunjavanja imamske misije s kojom je Poslanik, a.s. došao, te pružanja podrške ljudima koji su se vratili u svoje domove. Reisu-l-ulema je pozvao imame i da svojim hutbama pozovu narod na konstantan rad, jer „rad je jedini izlaz i spas za nas ovdje“, kazao je on. Nakon džuma-namaza u Čaršijskoj džamiji i hutbe muftije Fazlovića, imami Modriče su upriličili vjerski program u čijim pauzama su se obratili domaćini i gosti. Imam džemata Hasib-ef. Kovač izrazio je dobrodošlisu prisutnima, dok je glavni imam Modriče u svom obraćanju naglasio da je „ova posjeta reisu-l-uleme od izuzetne važnosti muslimanima Modriče“, te kako je reisu-l-ulema Kavazović u nekadašnjem svojstvu muftije tuzlanskog najzaslužniji za uspješan rad ovog medžlisa, kao i povratak Bošnjaka na njihova ognjišta.

U svom obraćanju predsjednik Serdar govorio je o izgradnji nove zgrade Medžlisa. Izgradnju novih prostorija Medžlisa pomogli su Rijaset, Muftiluk te džematlije, a dosad je uloženo oko 163.000 KM, dok je za potpuno opremanje potrebno još sredstava. Serdar je naglasio da posjeta reisu-l-uleme ima izuzetan značaj za Bošnjake povratnike na područje ove općine te da uliva dodatnu snagu i sigurnost na putu kojim idu, a to je put stvaranja što boljih uvjeta za nesmetano odvijanje života Bošnjaka povratnika, uz izgradnju što boljih dobrosusjedskih odnosa s pripadnicima drugih vjerskih zajednica.

Reisu-l-ulema Kavazović je u svom obraćanju poručio okupljenim Bošnjacima: „Ja znam da ovdje nije lahko živjeti… Postoje tri momenta u našem životu koji nam garantuju uspjeh. Nas prvom mjestu je molitva, na drugom konstantan rad i na trećem – strpljenje… Hvala vam što ste vjerovali u ovaj grad, u zavjet naših djedova da se vratite i da ne dozvolite nikom da ono što je naše bude tuđe. Da pokažete da je ovo naša zemlja, naš grad…“ Govoreći o jedinstvu Bošnjaka reisu-l-ulema je kazao: „Može nas biti ovdje u džamiji hiljadu i više, ali ako nas ne bude u skupštini ovoga grada mi ne možemo ni o čemu odlučivati. Budite svjesni toga. Nemojte se dijeliti! Danas smo došli ovdje da otvorimo novu zgradu Medžlisa. Ali, zgrada će biti, napravit ćemo mi, ako Bog da zgrada, ali svoj opstanak ovdje možemo osigurati samo budemo jedinstveni i politički zreo narod… Jako bitna stvar za nas je i popis stanovništva. Za mnoge narode ovaj popis je statistički popis, dok za nas to nije… Mi smo Bošnjaci, naša je vjera islam i naš jezik je bosanski i tako se trebamo izjasniti.
Svoj govor reisu-l-ulema je zaključio porukom: „Mi ovdje živimo s drugima. Ne smijemo izdati svoju vjeru, a naša vjera nas uči da svakog čovjeka gledamo jednako, da prema ljudima postupamo jednako.“
Nakon vjerskog programa, reisu-l-ulema je s muftijom tuzlanskim i predsjednikom Serdarom presjecanjem vrpce svečano otvorio prostorije Medžlisa Islamske zajednice Modriča. Nove prostorije Medžlisa nalaze se u neposrednoj blizini Čaršijske džamije. Novi objekat Medžlisa Islamske zajednice bit će administrativno-obrazovni centar za Bošnjake, vjernike u ovoj i susjednim općinama.
Otvaranju je prisustvovao i Amir Zahirović, narodni poslanik u RS, Mustafa Mustajbegović iz skupštine Općtine Modriča, te drugi vjerski i predstavnici lokalne vlasti.
Ovom prilikom reisu-l-ulema je posjetio i džemat Tarevci, u kojem je nakon ikindija-namaza imam džemata Redžo-ef. Mehanović upoznao reisu-l-ulemu i prisutne o završetku jednog, te nastavku gradnje drugog dijela zgrade koja bi trebala postati centar za aktivnosti Bošnjaka ovog područja, a jedna od ideja jeste i otvaranje obdaništa.

 

Tekst:preporod.com

Hits: 16