Petak, 26 Aprila

Klub “PISMONOŠA” Modriča

Još jedan vid aktivizma u Modriči.

 

Klub je osnovan prije nešto više od godinu dana, a početkom ove godine je uključen u savez BiH. Klub sačinjavaju uzgajivači iz Odžaka, Modriče i Gradačca. Odmah po osnivanju Kluba oformljena je posavska zona kako bi se omogućilo takmičenje na nivou saveza.

Međutim, ideja o pismonošarstvu na ovim terenima datira još od samih početaka bavljena ovim našim sportom u BiH. Naime, prve pismonoše u Modriču donosi Redžo Peleš, pionir i jedan od začetnika pismonošarstva i prve asocijacije na prostorima BiH.

Veliki napredak Klub je načinio ove godine kada organizuje i uspješno sprovodi takmičenje sa starim i mladim golubovima. Na početku je trebalo mnogo ulagati i mnogo naučiti. Zajedno sa kolegama iz oraškog kluba napravili smo prikolicu za transport golubova kapaciteta cca 800 golubova, nabavili mehaničke i elektronske uređaje za konstataciju prispijeća, zahvalni smo i mnogobrojnim kolegama širom Saveza koji su nesebično pomogli brzoj afirmaciji našeg Kluba.

Posebno smo ponosni na naš podmladak: Ćirković Petar, Jović Stefan, Mešić Edvin, Topić Milan, Arapović Tarik i Lazić Mirsolav. Ovogodišnji napredak nas tjera da se još više angažujemo u radu i takmičenju kako bi dogodine imali još više uspjeha. Puno pozdrava svim kolegama i puno uspjeha u narednoj sezoni!

Golubovi Aziza Gušića na ovogodišnjem ekipnom takmičenju posavske zone su zauzeli drugo mjesto, a u ekipnom takmičenju mladih sjeverne grupe BiH 7. mjesto.

 

Tekst je preuzet iz “Godišnjak 2012” – Udruženje klubova uzgajivača golubova pismonoša BiH.

Hits: 33