Utorak, 23 Aprila

Uređenje izvorišta Šićera – u nedjelju akcija sa motokultivatorima

U nedjelju, 21.10.2012 nastavljeni su radovi na izvorištu “Šićera”.

Podsjećamo projekat “Uređenje izvorišta Šićera” sačinila je neformalna grupa mladih iz Tarevaca. Ovaj projekat samo je jedan u nizu u izgradnji parka prirode “Šićera” i time u razvoju seoskog turizma u Tarevcima.

Ovim projektom mladi žele urediti izvorište Šićera, što podrazumjeva otvoriti isto iza betonskog zida, iznova riješiti kaptažu te povećati akumulaciju vode. Potrebno je kvalitetnije riješiti isticanje vode, odvodnju viška vode te iznova izlivanje prednjeg zida. Kao uslov sprečavanja rasipanja izvora, potrebno je dodatno ravnanje platoa ispred izvora, sa ciljem proširivanja istog i betoniranje najužeg dijela uz izvor kako bi se eliminisalo blato, uređenje prilaznog puta i izrada propusta na prilaznom putu gdje izvor raskvašava stazu. Također treba izraditi stepenice na dva dijela prilazne staze kako bi se i u lošijim vremenskim uslovima lakše dolazilo do izvora.

Angažovanje i rad mladih na lokalitetu Šićera u prethodnim godinama je omogućio da se značajno poveća broj korisnika i posjetilaca ovog prelijepog ambijenta.
Zato uvjek možemo reći da će koristi od ovog projekta imati svi mladi iz Tarevaca ili bolje svi mještani Tarevaca i okoline koji dolaze na Šićeru kao i svi gosti i prijatelji ovog kraja.

 

U nedjelju su Asmir Bungur i Halilbašič Lile sa svojim motokuktivatorima uz asistenciju nahdeta Sulejmena – Salkice prevozili građevinski materijal do samog izvoršta. Mustafa Mustajbegović i Senad Berbić-Sojka su radili direktno na uređenju samog izvorišta. Ti radovi se nastavljaju i danas.Svi koji mislie da mogu na neki način pomoći slobodno neka se jave.

Pogledajte fotografije…

Hits: 30